Mia PD e mia Liga Nord. Semm lombard.

Ultemament in d la “Region Lombardia” el gh è on grand debatt tra la Liga Nord e el PD in su l uffizializzazion, la defensa e el spantegament de la lenga lombarda, in d la che la primma la se descriv coma defensor d i cultuu locai e el second coma sostenitoo de la democrazia, d el progress, de la fradellanza universala intenduu coma ideologia seconda la che la defensa de qual se sia lenga (soratutt per quel che el revarda i lengh minoritari in Oeuroppa) e rettagg cultural oeuroppee el sariss on segn de vess seraa mentalment, de anacronism e adirittura de Medi Ev. In poeugh paroll d i robb che gh arissen de vess superaa e i che incoeu inn strumentalizzaa per motiv politegh. Anca se purtropp, per colpa de la desinformazion mennada innanz da i media, quist vaccaa chi inn sostegnii da sossen fòrz politegh e da gran part de la gent commun, lor lassen el temp che troeuven viduu che la vera ignoranza e el ver vess seraa de ment la sariss in d el assozzià ona lenga locala a on partitt politegh e sostegnì che i parlaa lombard inn d i inutel dialett taian, quan che a part el faa che gh ann d i caratteristegh lenghistegh che el defferenzen nettament da el taian (el che regoeurdom l è ona variant de dialett toscan), inn cognoeussuu insemma a el venet coma “lengh in dansger d estinzion” da l UNESCO, da l ISO e da el consei d Oeuroppa (anca se el gh è mia el busogn de lor per capill) e gh ann anca ona ricca letteratura storrega che la reva su a el XIII secol. Qui nissun el voeur offend la lenga taianna, ma el moeud cont el che i lengh granlombard vegnen semper denigraa el ghe poeud mia fa restà neutral. Ridicola l è anca l affermazion seconda la che la tutela d el lombard l ariss de contrastà cont la cognoeussenza de l ingles, viduu che el cognoeuss ona lenga l impediss mia de cognoeussen d i olter.

A part quest la poeudeva mia mancà la tesis seconda la che la tutela de la lenga lombarda la rezederiss tropp danee, idest 300000 euro. A part el faa che in confront a el resid fiscal e a i trà via de danee faa da el staa taian inn moned, sentì el PD lamentass d i trà via de danee el fa ghignà. Coma se la tutela de la lenga lombarda l ariss de danesà l econommia pussee d i scandai de Banca Etruria e d i Monte di Paschi di Siena. Coma se el sariss mia assee l è semper el PD e i olter fòrz politegh ideologegament simii che proponenn de spend danee e olter resors per iniziativ de utelità descutibela coma el fa su d i noeuvv moschee, festivai de la cultura Rom ecc, però quan che el se parla de identità lombarda o veneta ruven subett i accus de razzism e de strumentalizzazion politega. A primma viduda el poeud par on esagerazion, ma quist soggett chi se demostren mia defferent fess da l ISIS viduu che anca lor desfen i testimonianz de cultura andega descomeda per i lor ideolosgii fanategh, irrazional e cosmopolitt. Incoeu discriminen la lenga lombarda, doman forsi proponerann de trà giò el Domm de Milan per fagh sora on zenter commerzial.

Per quel che el revarda la Liga Nord iscambi, nepunemanch el faa che attualment l è la vunega fòrza politega rilevanta la che se dedega a questa tematega chi el va dii che in 30 agn de esistenza l ariss a bon cunt poeuduu fa inscì che el lombard e el venet poeuden vess recognoeussuu coma lengh, iscambi de segutà a ciamai “dialett”, per el motiv che in questa manera chi fann el giogh d i sò dettrattoo.

On olter concett important da spantegà l è quel de lengh lombard e de Lombardia, l estension d i che la se limeta mia domaa a la region Lombardia d incoeu, ma la comprend anca el Piemont, l Emiia e el Canton Tessin insemma a i vallaa lombardofon d el Canton Grison, a i nòst di part de la Sguizzera. E poeu, la lenga l a de vess on fattoo primma cultural che politegh e per quest rispettom e sostegnom chi che nepunemanch inn apolitegh se se dann da fa a el mantegnì viv i parlaa granlombard. Quist attività chi inn per dess conzentraa pussee in d el ambet virtual, ma l interess che l è adree a cress per quist attività chi( a proeuva de quest gh inn i version in insubregh, orobbegh, piemontes, emiian e venet de wikipedia) la poeud mia che vess ona robba positiva.

Share
Questa voce è stata pubblicata in Uncategorized. Contrassegna il permalink.

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *