El battasg de Legnan e el sò ver significaa

7678_1291193547563776_3915674464443391946_n

In occasion de l anniversee d el Battasg de Legnan che el gh à vu sit el 29 de magg 1176, quan che l armada de la Lombardia communala l à desconfii l armada d el Barbarossa, in sossen ambient lombardist el se regoeurda quest event chi coma ona festa de l etnonazion lombarda. Nepunemanch, gh inn e gh inn anca staa sossen olter interpretazion e purtropp manchen mia gnanca quei in d i che a quest battasg chi el vegn daa on varè superfizial oppura d el tutt fallaa.

Quaivunn la vid semplesement coma ona vittorria d i lombard in su l invasoo germanegh nepunemanch el faa che anca in d el contest alpino-padan l è on event da el varè putòst parzial, desgià che da ona part, in d la Liga Lombarda, sota la Cros d el Sant Giòrg s eren giontaa zittà coma Milan, Bresa, Res de Lombardia, Bologna, Versei e Zena, menter da l oltra part i gh inn staa Pavia, Lodd, Comm e el Marchesaa d el Monfraa che inn restaa fidei a el Sacher Roman Imperiom. Pensom anca a el faa che mia domà quiist zittà chi coma Visensa, Novara, Ast e l istess Piemont gh ann coma stemma/bannee la Cros d el San Gioann Battista che l è staa proeuppi el drappò d el Sacher Romman Imperiom. Per olter iscambi, el battasg de Legnan el covriss on roll negativ, desgià che la Liga Lombarda l è staa dovrada da el Papa per contrastà el poeud imperial e che cont la vittorria d i autonommi communai el s è daa vida a quell campanilism fratricida basaa in su el commerz, grazzie a el che gh ann guadagnaa i fuduu invasoo, da i spagnoeui a i ostriech, finna a el staa taian d incoeu.

Nepunemanch, tucc dò i anemm storregh de la Lombardia, idest quella communala e quella imperiala, rappresenten on patrimonni irrinunziabel de la nòstra terra. Se vardom i faa da on olter punt de viduda el se poeud capì che la Cros d el San Giòrg la rappresenta i lombard che s inn giontaa anca cont el mett da part i campanilism, per la proeupria Patria (la se ciamava Liga Lombarda, mia a cas), la libbertà e la proeupria dignità e donca a la necessità de fà questa impresa chi anca contra i invasoo d incoeu, menter da l oltra la Cros d el San Gioann Battista la rappresenta mia domà la potanta entità, avversaria d el parassita clerical che l è adree a occupà Romma da 2000 agn, ma anca on imperiom d el che la Lombardia l è staa part da secoi e defaa regoeurdom che anca poo el battasg de Legnan, la Lombardia l è restada sota el SRI e el Barbarossa el gh à vu de fà su i cunt cont i esigenz d i lombard.

Donca la dada l è de seguu importanta, ma se gh emm de bon de troeuvà ona dada che la rappresenta ona festa che la poeud revardà tucc i (Gran)lombard e che la rappresenta la vera nassuda de la nòstra etnonazion, quella li la poeud mia vess nagott olter che el 2 avrill 568, dada in d la che i Langobard de l Alboin inn vegnuu giò in Gallia Zisalpina e l ann libberada da i bizantitt cont el mett i bas per la creazion d el nòst Poppol e de la Ziviltà Lombarda. Mia guelf, mia ghibellitt, ma semplesement Lombard!

Share
Questa voce è stata pubblicata in Uncategorized. Contrassegna il permalink.

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *