I lengh lombard

Poeu de vegh tracciaa rapidament la situazion geolenghistega de la Lombardia, l è vegnuu el moment de segutà la nòsta disamina e nemm a analizzà in d ona manera on zicch pussee approfondida i 4 lengh lombard.

http://www.grandelombardia.org/it/wp-content/uploads/2015/12/voc.jpg

In quist pasgin chi ciappaa da el vocabolari de milanes-taian d el Banf( 1857) el se vid ciarament coma primma d el Risorgiment a nessuna personna de bon sens el pareva stramb definì  i dialett piemontes o “emiian” coma variant de la lenga lombarda, inscii coma a nissun el pareva stramb ciamà lombard i piemontes o i emiian. L è mia on cas che Res l è staa “de Lombardia” finna a el 1861, ann in d el che la zittaa l è stada desgrazziatament renomminada “nell Emiia” da part d i Savòia.

Coma la mett in evidenza la cartina chi de sora, poeudom individuà quater prinzipai variant d el lombard: zentral (insubregh indicaa in bloeu), ossidental( piemontes indicaa in giald), meridional( emiian o basslombard indicaa in ross) e oriental( indicaa in verd che el comprend prinzipalment el bergamasch, el bressan).

El lombard zentral l è de seguu la variant cont el numer maggioo d i parlant( attorna a i quater million) e forsi quela cont el spantegament pussee grand. Nepunemanch la presenza de trii sostraa defferent( insubregh, lepòntegh e retegh) e el spantegament relativement pussee grand a nivel territorial, l è caratterizzaa da ona granda intercomprensibilitaa, naturalment grazzie a la fòrta egemonia politega, relisosa e culturala de Milan. L è poeu interessant notà che per el faa che a el sò limett de mezzanocc el gh è l aleman, e a i sò limett in d i olter punt cardinai gh inn i olter parlaa lombard, el lombard zentral l è la variant che l a subii manch influenz forestee e de consequenza l è probabilment quela pussee arent a l originaria koinè lombarda d el Medi Ev.

La seconda variant pussee parlada l è el lombard meridional( zirca trii milion de parlant) e probabilment el maggioo a nivel de estension territorriala. I dialett meridionai gh ann on evident sostraa zeltegh grazzie a i zeleber Bòi e cambien sensibilment cont el corr innanz d el Pò finna a el punt che i dialett coma el piasentin e el vogheres inn sossen pussee simil a i dialett d el lombard zentral poeutòst che a i olter parlaa meridionai. Emm anca de di che a part la zòna ossidentala, el rest d i dialett meridionai l è senza i vocai turbaa, probabel segn de poeuga penetrazion germanega durant el Medi Ev.

Defaa nepunemanch el faa che communement anca i parlaa frares el bolagnes vegnen consideraa emiian, per sossen caratteristegh inn pussee romagnoeul che lombard. Coma proeuva poeudom da per esempi la negazion preverbal e el dovrasg de la particella “brisa” iscambi d el “mia”. D el rest in quist terr chi la dominazion longobarda l è stada poeutòst corta e superfiziala.

Nepunemanch el faa che el territorri de spantegament l è piscinin fess, la terza variant per el numer d i parlant l è el lombard oriental( duu milion abbondant). La reson la va ciarament viduda in d el faa che Berghem e Bresa seven territorri relativament poeur a confront d el rest de la Lombardia e quest l a consentii lor de retroeuvass cont perzentual de poppolazion forestera pussee bassa. Anca se gh inn duu sustraa important e defferent     (orobbegh a Berghem e cenomman/camun a Bresa) i duu dialett inn poeutòst simil e fazilment intercomprensibil. Nepunemanch che s inn perduu i vocai longh de derivazion germanega( influenz d el venet?), a nivel fonetegh tucc i duu i dialett tenden a dervì fess i vocai( coma el milanes d el rest) e a fa descomparì sossen consonant( soratutt “v” e “n”).

Grazzie a i sossen ondaa de taian meridionai immigraa a Turin e i zòn arent finna a i agn 80, la variant cont el numer minoo de parlant la resta quela ossidentala ( poeugh pussee de vunn milion e mezza). I dialett ossidentai gh ann senza dubbi on important sostraa zeltego-ligur a el che la s è giontada ona consistent influenza provenzala per via d i fòrt rapport politegh che i Cont de Savòia ann creaa cont el slargà el lor domini in d l òlta Pianura Padanna. Caratteristegh tipegh de l inscii ciamaa piemontes inn senza dubbi la famosa vocal zentral media( tradizionalment scrivuda cont el grafema ë), el dovrasg de la negazion de derivazion franzesa “pa” e el spantegament de ona koinè affermada cognoeussuda da la maggioo part d i ossidentai.

Adalbert Ronchee

Share
Questa voce è stata pubblicata in Uncategorized. Contrassegna il permalink.

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *